Vegani na cestách: Zero-waste Prague

Před několika měsíci jsme s holkami v rámci školního projektu dělaly reportáž na téma Zero-waste aneb Život bez odpadu. Od té doby pokaždé, když si koupím něco v plastovém obalu, začnu uvažovat o své ekologické stopě. Většina lidí totiž moc nepřemýšlí nad tím, kolik odpadu vyprodukuje. A proto sem dávám informační okénko: 

Kdysi plast a výrobky z něj byly revolučními vynálezy, které měly usnadnit život člověka. Jejich dnešní nadměrná produkce naopak ohrožuje celou planetu, jelikož výroba plastů není ekologická a doba rozkladu se pohybuje v řádech stovek let. Ročně průměrný Čech vyprodukuje sto kilogramů plastového odpadu, a z toho většina skončí na skládkách a v oceánech. Nejrozšířenějším plastovým odpadem je jednorázový obal na potraviny. Každou minutu si lidé po celém světě koupí nesčetné množství potravin zabalených do plastu. 
Proto se snažím nakupovat co nejmíň surovin, které jsou zabalené do plastu nebo do jednorázových sáčků. Není to snadné. Nakupování v běžném supermarketu je složitější, i když v některých prodejnách zeleninu a ovoce prodávají bez obalů, nedá se to říct o luštěninách a obilovinách. Ale také do plastů zbytečně zabalují například ledový salát, okurku, rajčata, brokolici a banány. V Praze už existuje víc obchodů a trhů, kde se dá nakoupit, aniž byste u toho museli používat obaly.
Bezobalu – mají tam v podstatě všechno, co najdeme v supermarketech. Není to ani o moc dražší, ceny jsou přibližně stejné jak ve zdravých výživách, možná dokonce o něco nižší. Nemusíte mít ani vlastní nádoby, na pobočkách je můžete koupit nebo vzít nějaké skleničky, které tam mají.
Ceny: za 500 gramů červené loupané čočky jsme zaplatili něco přes 50 korun, za 400 gramů žlutého hrachu jenom 11 korun a za 500ml olivového oleje 150 korun.
Trhy – teď v zimě můžete navštívit trhy na Náplavce nebo například přímo bezobalový trh na Heřmaňáku. Jinak v létě je jich spousta, a to nejenom v Praze. Najdete tam čerstvou zeleninu, ovoce a houby.
Ceny: na Náplavce jsme si koupili půlkila růžičkových kapustiček, cibuli, dvě větší řepy, pórek, kadeřávek, česnek, zelí za 200 korun a hlívu za 60 korun. 

Zdravé výživy, obchody typu Country life nebo Bioobchod bohužel nabízí jenom omezené množství potravin bez obalů, ale dá se tam pořídit například ekologické čisticí prostředky nebo kosmetiku.
Také si můžete pořídit kompostovatelné bambusové kartáčky. Pro ženy, které chtějí šetřit životní prostředí, existují obchody, kde se prodávají alternativní menstruační pomůcky (PS věděli jste, že se doba rozkladu jednorázových hygienických potřeb pohybuje kolem dvou set let?). V Praze můžete navštívit prodejny Kalíšek.cz nebo například Biooo.cz (za balení jednorázových ekologických vložek zaplatíte 70-100 Kč). 
Rozhodně bych doporučila podívat se i na nějaký dokument, třeba Z popelnice do lednice (2010) nebo Příběh odpadů (2007). 

Komentáře