Vegani na cestách: Vegan Berlin


Někdy v září jsme se narychlo rozhodli, že pojedeme do Německa, prohlídneme si Berlín, ochutnáme nekonečnou veganskou nabídku jídel, podíváme se na život kousek od hranic. V Berlíně jsem už jednou byla, jen pár hodin a pak jsme jeli dál, ale něco z toho si pamatuji a určitě jsem se po té návštěvě chtěla vrátit. Tak se moje přání splnilo - strávili jsme tam báječné tři dny a musím se přiznat, že to byla strašně krátká doba, do takového města, jako je Berlín, se má jet alespoň na týden. Atmosféra je kouzelná, lidé jsou skvělí, město vypadá nádherně, všude jsou bary, restaurace, kluby, moderní architektura, graffiti, nikdo nikam nepospíchá, všichni jsou v klidu… a hlavně je to veganský ráj!
Zkrátka bych všem vřele doporučila toto město navštívit. Sestavila jsem menší seznam míst a restaurací, kde jsme byli. Tady jsou veganské restaurace, které jsme navštívili:

  • Brammibals donuts – sem musíte jít dopoledne, jestli chcete ochutnat jejich skvělé donuty, protože se strašně rychle vyprodají. Jinak mají boží Breakfast plate a kávu. A to nepřeháním. Mají tam tak výborná jídla, že jsme si dokonce schválně hledali ubytování v okolí, abychom tam mohli chodit na snídani. Všichni tam mluví anglicky, dokonce občas lépe než německy. Jeden donut stojí 2,5, latte 3,5 a breakfast plate 10 a také tam mají vynikající sýrový sandwich za 5,5.

Brammibals donuts

  • Chaostheorie je super unicornová a roztomilá restaurace, kde nejenom dobře vaří, ale i dělají fantastické veganské koktejly. Navíc je tam fotokabinka, kde si můžete pořídit pár fotek poté, co si dáte koktejl 😁 Bohužel si nevzpomenu, co kolik stálo, ale určitě to nebylo nic extra drahého.  
Chaostheorie

  • Vöner kebab – V znamená veganský, ano, veganský kebab. Hodně příjemné místo s velkou nabídkou junk foodu. Vöner Kebab s hranolky stál 6,5 a seitanové nugetky se salátem a hranolky byly za stejnou cenu, takže to také nebylo nějak moc drahé. 

Vöner kebab

Není toho moc, jelikož ve většině restaurací, do kterých jsme šli, měli buď zavřeno, nebo jedno jídlo stálo jako půlka našeho denního rozpočtu. Navíc nám majitelka bytu, kterou jsme našli přes airbnb, každé ráno připravovala menší italskou snídani.
A jelikož máme rádi Kaufland, poslední hodiny v Berlíně jsme strávili nakupováním. Kousek od Alexanderplatz jsme našli docela velký Kaufland, kde jsme našli veganské klobásy, různé druhy sýrů a jogurtů, a také veganskou čokoládu.  
Co se jazyka týče, přece jsem s někým sem tam prohodila pár slov německy, ale stejně jsem byla moc ráda, že skoro všichni v Berlíně mluví anglicky. A když ne, tak se ti mile snaží vysvětlit jiným způsobem všechno, co potřebuješ vědět. Například majitelka bytu moc neuměla ani německy, ani anglicky, přesto tam bydlí už dva roky a bez problémů se může domluvit s kýmkoli (prý má dobře vyvinuté komunikativní schopnosti).

Italská snídaně v Berlíně
Must see památky:

  • Braniborská brána – kdo se nevyfotil u brány, nebyl v Berlíně. Je to nejznámější německá památka, jejíž obrázky jsou v každé učebnici německého jazyka a s níž je spojeno hodně událostí německých dějin. Od brány pak pokračuje hlavní třída Unter den Linden, což je jako Václavák.
  • Budova Říšského sněmu je druhá nejznámější německá památka, sídlo spolkového sněmu, který mimochodem můžete navštívit zadarmo, stačí se jen zaregistrovat na internetu tři dny dopředu.
  • Židovský památník je úplně unikátní místo, nachází se kousek od brány a sněmu. Je to 2711 šedivých betonových kvádrů různé výšky, které mají připomínat oběti holocaustu. Pod památníkem se také nachází Informační centrum. Projít se tam opravdu stojí za to. 
  • Alexanderplatz – místo, kde stojí Berlínská televizní věž, kde je spousta lidí, ale také i obchodní centrum, Primark, Starbucks, McDonald, Burger King a tak dále. Ale tam asi nechceme. 

Komentáře