O filmu Zlatý podraz


Historie českého basketbalu není příliš známá, jelikož se Češi spíš zajímají o příběhy z hokeje nebo fotbalu. Ale i přesto nový film Zlatý podraz, který uvedou do kin v říjnu letošního roku, by mohl zaujmout nejenom sportovní fanoušky, ale i obyčejného diváka. Snímek je inspirován skutečnými událostmi a je natočen podle knižní předlohy Nebáli se své odvahy, jež vypráví dějiny československého basketbalu.

Psal se rok 1946 a čeští basketbalisté se proslavili tím, že nečekaně vyhráli na Mistrovství Evropy v Ženevě. Kvůli politické situace, která nastala v Československu, se život sportovců také změnil. V roce 1951 v napínavém finále Mistrovství Evropy v Paříži československé družstvo prohrálo s týmem ze Sovětského svazu jen proto, že československé vedení nechtělo napínat vztahy s Moskvou, a tak tvrdilo, že proti SSSR a jejich neférové hře nikdy protestovat nebude.  Film vypráví o osudech mladých mužů, kterých spojovalo především přátelství a víra ve vítězství. Nechybí ani milostná zápletka a příběh lásky hlavního hrdiny Franty k tanečnici Michelle. 

Natáčení filmu. Fotka s basketbalistou Tomášem Satoranským, který tam také účinkuje.

Některé události a jména byly pozměněny pro dramaturgické účely, a aby se film mohl definovat jako hraný, nikoli jako dokumentární. Velký důraz při natáčení je kladen na dobové dekorace a kostýmy, které jsou opravdu nádherné. Natáčení se odehrávalo mimoto v unikátní stavbě, která vypadala jako replika ženevské sportovní haly. A určitě vím, že do tvůrčího filmu jsou zapojení opravdoví basketbaloví nadšenci. Jiří Závozda, jeden z autorů knihy Nebáli se své odvahy a také scénáře filmu, učí na mé škole, o basketbalu dokáže mluvit hodiny a skutečně se v tom vyzná. Právě díky němu jsem se dostala do komparzu a mohla jsem se podívat na to, jak se natáčí skutečný film.

Foto: Patrik Nguyen
Několik rad pro ty, kteří chtějí dělat kompars:

- Choďte tam radši se svými kamarády nebo si vezměte knihu, protože nejspíš budete muset čekat, než vás pustí na plac.
- Pečlivě si vybírejte boty, ve kterých se bude natáčet, protože můžete dopadnout jako já. Po dvou hodinách čekání jsem ty boty musela sundat, a proto mi všichni říkali: "Ta holka, co chodí bos" 😀
- Vezměte si s sebou jídlo, protože můžete dostat jenom salám a rohlík.
- Nevšímejte si, když organizace celého natáčení je strašně zmatená, nikdo nic neví a všechny informace zjistíte na poslední chvíli. Hlavně si užívejte.

Komentáře